Astra Film Junior la Sibiu

Apa este principala temă a festivalului Astra Film Junior din 2012, care se va desfăsura între 15 și 18 octombrie în paralel cu Astra Film Sibiu. Pentru prima oară, pe lângă educatia cinematografică si culturală, elevii vor avea parte si de educatie ecologică, cu ajutorul filmului documentar.

Astra Film Junior, laureat al Galei Societătii Civile în 2012 la sectiunea Educatie, Învătământ, Cercetare, este singurul program de educatie vizuală prin film documentar din România dedicat copiilor si adolescentilor. Festivalul, devenit între timp de sine stătător, îsi propune să dezvolte apetitul si gustul elevilor pentru film si să stârnească interesul copiilor pentru filmul documentar folosit ca metodă de educatie. În plus, anul acesta, accentul va cădea asupra unor teme ecologice. Elevii de scoală primară și de gimnaziu vor avea ocazia să vizioneze serialul de succes Esperanto, copiii apei, o productie Gedeon Programmes (Franța, 2012). Serialul a fost lansat în Franta, la 22 martie, în acest an, de ziua mondială a apei. Tot elevilor până în 14 ani li se adresează si serialul Cum se fabrică, o productie Maj Productions, Canada. Vor fi prezentate episoade care abordează si teme legate de apă.

Pentru liceeni, Astra Fim Sibiu a pregătit documentarul Chemerical, al doilea documentar de mediu produs de Andrew Nisker. Filmul abordează dezbaterea despre toxine si despre produsele toxice pe care le folosim zi de zi într-un mod cu adevărat informativ si distractiv, fără a face pedagogie ci, mult mai important, oferind solutii la îndemâna tuturor. O altă surpriză pentru liceeni va fi proiectul Şcoala Discovery, care va fi prezentat de Ada Roseti, Channel Director Europa de Sud-Est al Discovery Networks.

Astra Film Junior 2012 include şi un concurs de desene pentru copiii de şcoală primară, pe tema apei, alături de un alt concurs, de mesaje ecologice privind protecţia apei, pentru elevii de gimnaziu. Desenele şi mesajele pentru aceste concursuri au fost primite doar în peturi Bucovina de 0,5 litri, în ideea de a recicla sticlele de apă date copiilor la Festival şi de a-i implica într-un proiect Astra Film Sibiu 2012 numit ReciclART – de construire a unor obiecte de artă realizate
din peturi.

Până în prezent, la Festivalul Astra Film Junior au participat, în total, aproximativ 25.000 de elevi. În aprilie 2012, proiectul AFJ a fost solicitat să fie desfăşurat la nivel naţional, în cadrul programului Şcoala altfel.

Încă de la prima ediţie, din 2009, Astra Film Junior a fost gândit ca o alternativă la programele TV care încearcă transformarea publicului după principiul „devin ceea ce văd”.  Proiectul urmăreşte, în plus, îndemnarea copiilor să vizioneze filme documentare nu la televizor, ci la cinematograf. Până în prezent, la Festivalul Astra Film Junior au participat, în total, aproximativ 25.000 de elevi.

Astra Film Junior ediţia a IV-a, 2012 se desfăşoară la Sibiu între 15 şi 18 octombrie.

ASTRA FILM FESTIVAL este un eveniment organizat de Astra Film – departament al CNM Astra – şi Fundaţia Astra Film.
Cu sprijinul: Consiliul Județean Sibiu, Consiliul local Sibiu prin Primăria Sibiu, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Centrul National al Cinematografiei (CNC), Un proiect finanţat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: