multumescNu ştiu dacă mi se pare doar mie sau este ceva ce observă şi alte persoane, ( mai sunt momente în care sunt luată drept paranoică) dar totuşi simt că bunele maniere sunt pe cale de dispariţie. “Arat cu degetul” spre gradul de politeţe din exprimare. Simplul “mulţumesc” sau “mă scuzi/scuzaţi pentru deranj” a cam dispărut, iar cea din urmă formulă este privită tare ciudat atunci când este întâlnită într-o conversaţie.

Păi cum, întrerupi o conversaţie, mă dai la o parte oarecum brutal când treci pe lângă mine, greşeşti asupra unei chestiuni şi îţi continui activitatea? Sau suntem în autobuz, eşti pe locul situat la geam, cobori înaintea mea şi doar îmi arunci o privire din care eu trebuie să înţeleg ceva? Aş înţelege o persoană surdo-mută, dar şi respectiva, căci am fost pusă într-o astfel de situaţie, a încercat nişte semne pentru a mă face atentă asupra faptului că urmează să coboare. Persoana care m-a intrigat pe mine, nu a spus nimic, doar m-a privit cu insistenţă şi după ce într-un final am reuşit să fac ceea ce-şi dorea a mai şi început să înjure, de fapt să mă înjure pentru faptul că nu ghicesc priviri. Concluzia: bunele maniere erau în orice altă parte, numai asupra ei nu.

Şi cum să nu spui mulţumesc atunci când ţi se oferă ceva, chiar şi pentru restul de la magazin sau bunul pe care îl cumperi din banii tăi, este de bun simţ să adresezi cuvântul magic.

Mai există şi situaţia în care intru într-o încăpere, urc într-un taxi sau ajung prima într-un loc şi la uzualul “bună ziua” sau “salut” nu primesc răspuns. Eu învăţasem că obligatoriu este să răspunzi la salut, dar rămâne din câte văd la latitudinea fiecărei persoane dacă o face sau nu. Se pare că nu se mai poartă acel minim respect reciproc. Mie mi se pare destul de trist.

Nu vreau să critic, ci doar să-mi exprim mica mea constatare, nemulţumire faţă de lipsa de moralitate care este uşor de sesizat în această lume.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: