Cărțile verii vin la Bookfest [concurs]

Vară, concediu, relaxare, din spatele laptopului visez la zilele în care nu trebuie să îmi mai programez doar o oră-două pe zi pentru cărțile din teancul de lângă birou. Plus că, între timp, teancul se extinde pentru că noi titluri îmi trezesc interesul. Asta în contextual evenimentului care nu mă lasă să plec acasă fără niște cărți, Bookfest.

Peste 1.000.000 de volume, dintre care circa 4.000 de titluri noi, peste 350 de evenimente și reduceri considerabile de preț îi așteaptă pe vizitatori, intrarea fiind liberă.

Sună tare bine această veste: de pe 29 mai până pe 2 iunie, Salonul Internațional de Carte Bookfest revine la Romexpo cu cea de-a XIV-a ediție, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Și mă mai bucură și faptul că lansările autorilor români domină agenda Bookfest 2019. Vor fi la târg cărți proaspete semnate de Dan C. Mihăilescu, Lucian Boia, Vintilă Mihăilescu, Horia-Roman Patapievici, Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Alex Ștefănescu, Adrian Cioroianu și de multe alte personalități de prim rang ale culturii românești.

Sezonul cultural România-Franța este celebrat la Bookfest nu doar prin prezența unui stand generos al Institutului Francez, ci și printr-o serie de volume dedicate personalităților pe care și le împart cele două culturi. Una dintre aceste personalități, Constantin Brâncuși, este subiectul a două cărți publicate la editura Vremea de Doina Lemny, expert la Centrul de Artă Pompidou, și care s-a ocupat mai recent și de vasta corespondență a renumitului sculptor. Volumele Brâncuși și Marthe sau povestea de iubire dintre Tantan și Tonton și Brâncuși & Duchamp. Povestea unei prietenii, corespondența vor fi lansate vineri, de la ora 17.30, la scena ARENA. Renumitul sculptor este și personajul central al volumului Brâncuși, de Paul Rezeanu, publicat de Monitorul Oficial și care va fi lansat alături de academicienii Răzvan Theodorescu și Mihai Cimpoi, prof. dr. Tudor Nedelcea și dr. Bogdan Dumitrache, ambasador special al Regiunii Dunării.

Editura Humanitas a pregătit un program spectaculos de lansări care va debuta vineri, 31 mai, de la ora 16, cu cel mai recent volum al  îndrăgitului critic literar și eseist Dan C. Mihăilescu, Podul cu vechituri. Cronici. Istoricul Lucian Boia s-a ținut de promisiunea făcută la Bookfest-ul de anul trecut și va lansa pe 1 iunie, de la ora 12, cel de-al doilea volum de memorii, Cum am trecut prin comunism. Al doilea sfert de veac.Unul dintre cei mai importanți autori români contemporani, Mircea Cărtărescu, își va lansa, tot pe 1 iunie, dar de la ora 13, cel mai recent volum, Melancolia, iar Horia-Roman Patapievici revine în fața publicului de la Bookfest cu o carte-tablou al perioadei recente, sugestiv intitulată Anii urii, care va fi lansată sâmbătă, 1 iunie, de la ora 15, la standul Humanitas.           

Vizita Papei Francisc în România va avea ca punct central beatificarea celor șapte episcopi greco-catolici martiri pentru credință, subiect al mai multor volume care vor fi prezente la Bookfest. Unul dintre ele,  Martori ai Fericirii. Şapte vieţi de sfinți români, semnate de Francisca Băltăceanu și Monica Broșteanu, va fi lansat sâmbătă, 1 iunie, de la 14.30, alături de fostul Procuror General al României Augustin Lazăr și de filosoful și editorul Gabriel Liiceanu. Un alt volum, de fapt un album apărut sub egida Episcopiei greco-catolice „Sfântul Vasile cel Mare“, care urmărește viața și martiriul a doi dintre viitorii beatificați este Povestea a doi martiri. Vasile Aftenie și Tit Liviu Chinezu, apărut în condiții grafice deosebite la editura Baroque Books&Arts și care va fi disponibil la standul editurii.

Pentru că Ziua Copilului cade în chiar a patra zi de Bookfest, oferta editurilor pe acest segment este cu mult mai generoasă decât de obicei. Nu doar volumele autorilor străini vor fi prezente ci, mai ales, cele scrise de autorii români, consacrați deja pe segmentul de carte pentru copii. Astfel, Ioana Bâldea Constantinescu revine cu un nou titlu, de data aceasta la editura Nemira: Poveste pentru Maria. O carte despre copilărie, părinți și dragoni, pe care o va lansa sâmbătă, de la ora 12, împreună cu editorul Ana Nicolau și scriitorul Radu Vancu. Scriitoarea Ioana Nicolaie lansează în spațiul Bookfest Junior, de la ora 16, volumul colectiv Cum am supraviețuit clasei a VIII-a, publicat de editura Arthur și ai cărui autori sunt elevii cursurilor de scriere creativă de la Școala Germană Hermann Oberth.

Spațiul Bookfest Junior găzduiește tot sâmbătă, dar de la ora 18, lansarea unui nou volum semnat de Iulian Tănase, Extraordinara călătorie a ariciului Ariston, apărut tot la editura Nemira.

Pentru copii, dar și pentru tineri, istoricul Adrian Cioroianu, ambasador al României la UNESCO, a scris împreună cu Eduard Andrei volumul Carol al II-lea. Un rege român sub povara epocii sale, publicat de Curtea Veche Publishing și care va fi lansat la scena ARENA, sâmbătă, de la ora 15.

Programul complet și actualizat al evenimentelor va fi afișat pe pagina www.bookfest.ro 

Pentru ca toată lumea să primească vestea târgului cu aceeași bucurie ca a mea, ofer 2 vouchere, fiecare în valoare de 100 de lei, valabile la Bookfest, din care să vă luați cărțile dorite. Asta-n schimbul unui titlu de carte care merge bine la cafeua de dimineață (pe care să-l adaug pe lista mea, care oricuuuum nu e una scurtă. :D) Lăsați un comentariu aici până pe 27 mai, dați-mi un mesaj pe facebook și random.org mă va ajuta să aleg fericiții iubitori de cărți. Ne vedem la Bookfest!

Salonul Internațional de Carte Bookfest este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Ambasadei Marii Britanii din București. Salonul Internațional de Carte Bookfest 2019 este organizat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Parteneri: ALDUS, Julius Meinl, Klarmedia

Parteneri media: Magic FM, Hotnews.ro, Radio România Cultural, Observator Cultural, Sinteza, Accente.

Later edit: mulțumesc pentru recomandări, am suplimentat premiile cu încă un voucher și am ales câștigătorii. Felicitări! Florea Antonica, Răducanu Raluca-Daniela, Aurelian Dervis.

97 thoughts on “Cărțile verii vin la Bookfest [concurs]

 1. Eu iti recomand “Necredincioasa” de Ayaan Hirsi Ali. E povestea autoarei, cum a fost crescută intr-o familie mulsumana din Kenya, traseul ei din copilarie si pana ajunge refugiat in Olanda. O poveste despre cautarea identitatii religioase si a rolului femeii in cultura musulmana.

 2. Ar fi multe, dar momentan mă opresc la două: Sfârșitul bibliotecii mele – Alberto Manguel și O viață măruntă – Hanya Yanagihara.

 3. Numai un titlu e complicat de dat. Primul gand a fost catre “Bunica mi-a zis sa-ti spun ca-i pare rau” a lui Fredrik Backman, care mi-a placut mult. Nu stiu daca merge totusi la cafeau de dimineata. Dar pentru dimineata, la o cafea, ma gandesc la “Manual pentru femei de serviciu” _ Lucia Berlin.

 4. “Zuleiha deschide ochii” de Guzel Iahina e cea mai bună carte pe care am citit-o în ultimul an!

 5. Eu recomand “Factfulness” de Hans Rosling de la Editura Publica pentru actualizarea perspectivei pe care o avem despre lumea actuala.

 6. Eu recomand superbul volum „Copilăria lui Kaspar Hauser”, de Bogdan-Alexandru Stănescu.

  P. S. Mi-e teamă că n-am înțeles prea bine cerința: trebuie să trimit și pe facebook comentariul pentru a intra în concurs?

 7. Eu recomand cărțile: “Magia lucrurilor simple”, “Și soarele e o stea”, “Girl online”, “Absolut tot”, povesti de dragoste adolescentine în care ma regasesc în mare parte.

 8. Trilogia Millennium (Barbati care urasc femeile; Fata care s-a jucat cu focul; Castelul din nori s-a sfaramat) de Stieg Larsson.

 9. Pentru putina distracție dimineața, merge “Orice om îi este teamă” de Radu Paraschivescu. Scurtă, amuzantă.

 10. Recomand “Fiica ceasornicarului ” de Kate Morton.
  Kate Morton nu m-a dezamagit deloc. I-am citit toate romanele scrise pana acum, sunt 6 la numar, iar acesta din urma, mi-a placut cel mai mult. Kate Morton se reinventeaza de la carte la carte. Romanul este unul complex, compus din povesti asezate in straturi peste straturi, precum foile de ceapa sau asemenea papusilor Matrioska, pe care le desfaci si le desfaci pana ajungi la final cand toate povestile se intrepatrund, iar toate secretele sunt dezvaluite. Sunt foarte multe personaje plasate in perioade diferite de timp: de la epoca victoriana, trecand prin cele doua razboaie mondiale si pana in Anglia zilelor noastre.

 11. Umbra vântului, de Carlos Ruiz Zafón, împreună cu celelalte trei cărți ale tetralogiei Cimitirul cărților uitate a reprezentat pentru mine o frumoasă călătorie literară și culturală, pentru că am descoperit cât de misterioasă și interesantă a fost și este Barcelona, cât de fermecătoare și fascinantă este lumea cărților, a bibliotecilor și librăriilor, și ce rol pot să joace cărțile în viața omului. Acțiunea m-a ținut tot timpul lângă cărți, cu greu am putut să le las din mână, iar personajele sunt interesante, unele chiar savuroase, cum e Fermin Romero de Torres, cu vorbele lui de duh 🙂 Recomand din tot sufletul această tetralogie, dimineața la cafea și nu numai!

 12. Iti recomand ” Copiii libertatii” de Marc Levy. Este a doua carte pe care am terminat-o intr-o zi; atat de mult mi-a placut. Plus ca are un dinamism asa… Te motiveaza sa ai timp pentru lucrurile importante.

 13. Merită citit volumul de proză scurtă “Manual pentru femei de serviciu” de Lucia Berlin, apărută la Editura Art.

 14. Iti recomand o carte care mie mi-a placut enorm de mult: Partea urata si minunata a lucrurilor de Bryn Greenwood tradusa la editura Herg Benet. Este o poveste impresionanta a unei tinere care este nevoita sa se descurce singura intr-o lume cruda si nepasatoare. O adevarata lectie de viata despre sacrificiu, iubire, supravietuire si acele mici lucruri care ne fac viata mai suportabila.

 15. Îți recomand cu mare drag cartea “Fata cu cercel de perlă” de Tracy Chevalier. Olanda, secolul XVII, artă, pictorul Vermeer și un tablou despre care nu se știu multe lucruri. Un roman fabulos, dacă privești pictura nu poți să nu te întrebi, e fericită sau e tristă expresia fetei? Ei bine, autoarea vine cu o poveste extraordinară pentru această întrebare. Romanul este ideal de savurat dimineața la cafea.

 16. Eu recomand ,,Umbra vantului”, de Carlos Ruiz Zafon, un roman gotic, plin de mister, o Barcelona plina de taine.

 17. “o biblie” de Philippe Lechermeier, spectaculos ilustrată de Rebecca Dautremer (Editura Vellant). Biblia repovestită ca un roman.

 18. “Zahei Orbul” de Vasile Voiculescu. Este o carte trista, deprimanta chiar, dar foarte bine scrisa. Am ramas placut surprinsa de cartea respectiva pentru ca nu abordeaza un subiect care ma intereseaza foarte mult si nu aveam asteptari foarte mari cand m-am apucat sa o citesc, dar de atunci o recomand tuturor!

 19. “Vino cu mine știu exact unde mergem”, de Dan Sociu. 🙂 primul meu volum de poezie contemporană românească și preferatul.

 20. Tinand cont ca dimineata ne pregatim de munca si nu e timp de lecturi hardcore, as recomanda cartea “Vorbe de duh ale lui Churchill” de la Humanitas (parca) sau ceva scris de Ekhart Thole pt ca sunt povete pe care le poti citi rapid dimineata si toata ziua poti medita la ele :))

 21. Recomand cu drag “Castelul de sticlă” de Jeannette Walls si o carte terminata intr-o zi, “Fata cu cercel de perla” de Tracy Chevalier.

 22. “Îngerul istoriei” de Ramih Alameddine. Este superbă, cu un personaj arab homosexual care își povestește viața și care, după aproape douăzeci de ani, încă mai suferă pierderea prietenilor săi (mai ales a partenerului său), iar în acest timp Satana, care vrea ca Iacob să-și amintească totul, discută cu paisprezece sfinți (sunt dialoguri profunde și cu umor spuse) și cu Moartea, care vrea ca Iacob să uite totul.

  „Uitarea e bună pentru suflet, zise Moartea. Nu doar bună, ci necesară. Cum să-și vadă mai departe de viață dacă nu-și dezamintesc? Trebuie să uităm cu toții.”

 23. “Medicina povestita pe intelesul tuturor” de dr. Vasi Radulescu.. o carte utila o carte “pe care orice familie ar trebui sa o detina” cum spune autorul insusi

 24. Omul care vedea dincolo de chipuri, de Eric Emmanuel Schmitt. Crede-ma, merita fiecare banut. In opinia mea, este o carte ca o incununare a operei lui Schmitt, care oricum e faina. :). Sau poti incepe cu Oscar si tanti roz, tot de la el, si o sa ajungi sa ii citesti toate cartile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.