#coffeelover – Antonio de la Coftale

Mă mutasem în București și obișnuiam să beau cafeaua mea făcută la ibric, nu căutam prin oraș după asta, pentru că nu știam că ar exista și altfel de preparate. Știam una și bună-n Moldova mea: ibric sau filtru 😀 Prin 2014 m-a poftim o prietenă la o șuetă-ntr-o curte simpatică, unde-aș fi simțit adierea plăcută de toamnă, fix într-o curte cu aer interbelic, la o masă-n fața unei case simpatice. Așa am descoperit Coftale și cafeaua de specialitate și curtea și casa. 😀 Și-apoi și pisica 😀

Facebook: https://www.facebook.com/pg/Coftale/

Instagram:https://www.instagram.com/coftale/

Adresă: 

Strada Profesor Ștefan Mihăileanu nr.42, București

Care este prima amintire care-ți vine în minte când te gândești la cafea?

Antonio: Acum multi ani am incercat cafeaua de dimineata pe care mama o prepara la ibric si primul gand care mi-a venit in minte a fost ca NICIODATA nu voi mai bea cafea deoarece e oribil de amara. Nu intelegeam de ce oamenii beau chestia asta anosta dar mai ales de ce nu pot “trai” fara ea. Multi ani mai tarziu viata mi-a demonstrat inca o data ca niciodata nu trebuie sa spun niciodata.

Care este istoria care stă în spatele Coftale? Cum ți-a venit ideea acestui loc?

Antonio: In timpul unui city-break la Berlin in Februarie 2012 am intrat intr-o cafenea unde am cerut un cappuccino. Nu am stiut ca defapt intrasem intr-o cafenea de specialitate si curiozitatea m-a impins sa imi comand o cafea deoarece pe acea vreme nu beam deloc aceasta bautura pe care o consideram “degeaba”. Am primit un cappuccino cu o inima desenata si dupa ce am gustat am realizat ca aceasta bautura se poate bea fara zahar si totusi e dulce. Ulterior am aflat ca e cafea de specialitate si de ce e diferita de cafeaua pe care am gustat-o cu multi ani in urma de la mama. De aici si pana la a deschide Coftale a stat multa curiozitate, determinare, studiu intens, munca si noroc.

De când a apărut Coftale pe piață?

Antonio: Coftale a servit pentru prima data cafea de specialitate in luna Decembrie 2012.

De la ce vine Coftale?

Antonio: Cu toate ca multa lume spunea Caftale (multe persoane credeau la inceput ca e restaurant turcesc)  sau Coftale (cum se citeste in romana) denumirea vine de la Coffee + Tale adica povestea cafelei. Este foarte amuzant ca, atunci cand pronunt in engleza denumirea cafenelei, oamenii au un moment de ilumnare si un zambet simpatic pe fata: “aaa de acolo vine denumire, super tare”.

Ce are Coftale în plus față de celelalte cafenele din oraș?

Antonio: Clar elementul diferentiator este motanul nostru morocanos de 17 ani pe nume Pussica pe care l-am adoptat atunci cand am deschis. Glumesc, nu cred ca pentru a avea succes trebuie sa ai intotdeauna ceva in plus ci mai degraba ceva autentic. Numai asa poti creea o comunitate in jurul tau care te va ajuta sa creezi un business sustenabil.

Pentru noi atentia acordata cafelei de specialitate impreuna cu calitatea ingredientelor care alcatuiesc meniul de mancare, atmosfera relaxanta si informala,  terasa racoroasa si verde, au facut ca aici sa se creeze o comunitate frumoasa de persoane asemenea noua.

Dacă ar fi să zici trei cuvinte despre zona în care este poziționată cafeneaua, care ar fi acestea?

Liniste, Istorie, Comunitate.

Dacă ai fi client al Coftale ce produs ți-ai comanda din meniu?

Antonio: Din meniul de băuturi clar mi-aș comanda dimineața un espresso dublu, la amiază un Flat White și după amiază un V60 Dripper.

Din meniul de mâncare preferatele mele sunt ouăle posate cu avocado și somon și pastele cu legume (eu nu mănânc carne, de aceea nu am zis nimic de quesadilla cu pui care este cea mai cerută sau burgerul de vită și omletă clasică care sunt foarte apreciate).

Dincolo de afacerea aceasta, ce face Antonio? Ce hobby-uri are? Pe unde ne mai putem întâlni?

Antonio: Dincolo de cafenea îi ajut cu ce pot pe Claudiu si Cristina să creăm viatadefreelancer.ro, un proiect de suflet care ajută profesioniștii din domeniile creative să devină freelanceri și pe freelanceri să învețe un mindset de business și să îl aplice zilnic, pentru a deveni performanți, liberi și profitabili. De asemenea acum mă pregătesc pentru GMAT deoarece îmi doresc foarte mult să fac un MBA.

Îmi place mult să învăț despre business și antreprenoriat în general, să citesc, să schiez și bineînțeles să beau cafea. Ne putem întâlni pe la workshopuri și evenimente de business sau cafea.

La ce cafenele mai mergi (local, internațional)?

Antonio: Merg la foarte multe cafenele, de la cele mai cunoscute la cele mai puțin cunoscute, deoarece numai așa îți poți diversifica paleta de gusturi și poți deveni mai bun în ceea ce faci ca barista profesionist sau proprietar de specialty coffee-shop.

Cel puțin în București sunt foarte multe locuri în care poți bea, într-o atmosfera drăguță, o cafea delicioasă. Mai jos am enumerat câteva cafenele dintre cele mai frecventate de mine în ultimul an:

București: Two Minutes, T-Zero Specialty Coffee Shop, Boiler Coffee Shop, Steam Coffee Shop, Bob Coffee Lab, Origo, M60, Orygyns Specialty Coffee, Beans & Dots, Fellow One.  

Cluj: Let’s Coffee, Meron, Bujole, Roots, Narcoffee.

 Îmi poți recomanda o melodie în loc de semnătură?

1 thought on “#coffeelover – Antonio de la Coftale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.