#coffeelover – Mihai de la Origo

Origo e locul despre care am povestit oricui m-a întrebat de București, de cafea, de locul preferat. Obișnuiesc să-mi încep multe dintre zilele de lucru acolo, mai exact de la 7.30. Mi se pare că începând ziua într-un mod și-ntr-un loc drag mie ajung să-ndrăgesc acea zi, cu bune, cu rele, alta-i starea. Și mă bucur mult că prin împărtășirea impresiilor mele am făcut prieteni din mediul online sau chiar și cunoscuți să meargă acolo. Și n-am dat greș vreodată, toți fiind încântați de ceea ce au găsit acolo, oameni primitori, cafea bună, mediu prielnic stării de bine.

Origo e un loc foarte animat, mereu plin, străini, localnici, copii, câini. E forfotă și un sentiment tare plăcut mă cuprinde de fiecare dată când ajung acolo.

Care este prima amintire care-ți vine în minte când te gândești la cafea?

Un coleg mi-a promis că mă va învăța să prepar un cappuccino, cu condiția de a bea fiecare produs pe care îl prepar greșit. Am acceptat imediat, desi nu a fost o idee prea bună. Apoi am luat hotărârea să merg la un curs de barista în Italia.

Care este istoria care stă în spatele Origo? Cum ți-a venit ideea acestui loc?

În 2005 am facut cunoștință pentru prima dată ce înseamnă cafeaua de specialitate, la un curs în Italia. Am devenit din ce în ce mai fascinat de acest domeniu, iar în 2010 am reprezentat România la World Barista Championship. După această experiență am vizitat pentru prima dată o fermă de cafea de specialitate, în Columbia. Atunci a fost momentul în care am luat decizia de a deschide Origo.

De când a apărut Origo pe piață?

Din 2013, luna martie.

De la ce vine Origo?

Origo vine de la „origine”. Se referă la pasiunea noastră pentru cafeaua de specialitate  și la interesul pentru originile boabelor care ajung în prăjitoria noastră, apoi în ceașcă.

Ce are Origo în plus față de celelalte cafenele din oraș?

Efortul semnificativ este la Origo Roastery. În primul an, am început cu un prăjitor de 1 kilogram, și am ajuns la Loring Smart Roaster – primul prăjitor performant de acest calibru din România. Loring este considerat cel mai bun aparat din lume în acest moment datorită unei tehnologii inovatoare care păstrează proprietățile naturale ale bobului de cafea. Cu ajutorul acestui prăjitor controlăm în detaliu fiecare profil de prăjire al boabelor, cu rezultate excelente în cafea, dar care ajută și natura, pentru că nu emite fum și consumă mult mai puțină energie față de mașinile tradiționale.

Prăjim cafea de specialitate pentru propriul coffee shop, pentru cei care beau cafea acasă, și pentru alte cafenele. Prăjitoria înseamnă astăzi: spațiul pentru marfă și producție, școala de barista, spațiu de logistică pentru evenimente și birouri. Pe scurt: 50 membri în echipa Origo, 5 competiții internaționale de cafea în care am reprezentat România, peste 50 de alte coffee shop-uri cărora le place cafeaua noastră.

La aniversarea a 5 ani Origo, am luat decizia să investim și mai mult în boabe excepționale, în cafele de competiție și să oferim tuturor oaspeților posibilitatea unei experiențe de degustare zilnice cu acestea.  Colaborăm cu cei mai buni oameni din acest domeniu la nivel mondial. Punând bazele unor parteneriate care au în centru cultura gustului și educația în cafeaua de specialitate, avem șansa să oferim iubitorilor de cafea printre cele mai bune cafele din lume la ora actuală, care au obținut un punctaj excelent – peste 90 de puncte.

Gustul acestor cafele este fenomenal. Dacă până de curând le puteam gusta doar în competițiile internaționale, acum le putem gusta în coffee-shop.

Dacă ar fi să zici trei cuvinte despre zona în care este poziționată cafeneaua, care ar fi acestea?

Intim, relaxat, neașteptat.

Dacă ai fi client al cafenelei tale ce produs ți-ai comanda din meniu?

Brew și espresso. Testez rețetele pentru originile pe care le oferim oaspeților.

Dincolo de afacerea aceasta, ce face Mihai? Ce hobby-uri are? Pe unde ne mai putem întâlni?

Gastronomie, teatru, competiții și expo de cafea.  

La ce cafenele mai mergi (local, internațional)?

În țară, nu ratez niciunul dintre coffee-shop-urile cu cafea de specialitate.

În străinătate, recomand coffee-break-uri, organizate special după un traseu al cafelelor de specialitate, în diferite destinații. Cehia, Polonia, Ungaria –  Europa de Est este foarte interesant de urmărit în domeniul cafelei de specialitate. Dar și Norvegia, Grecia sunt unele dintre țările spectaculoase în ceea ce privește cafeaua specialty.

Apoi Asia, în special Japonia, dar și Australia, sunt locuri importante pentru specialty coffee.  

Coffee Shops  preferate:

  1. Two sips Two Bites – Atena
  2. Mameya – Tokyo
  3. Cafe Del Ambre – Tokyo
  4. Heart Coffee Roasters – Portland
  5. Supreme Roastworks – Oslo

Îmi poți recomanda o melodie în loc de semnătură?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.