FITS – concluzii de participant

Festivalul Internațional de Teatru este un amalgam de trăiri, de oameni, de arte, de frumos. Este foarte importantă pregătirea lui (și zic acest lucru din punct de vedere al unui participant, dincolo de ceea ce ține de partea organizatorică) și participarea efectivă la tot Festivalul. Sau cel puțin așa consider eu.

Am avut ocazia anul acesta (mulțumescu-ți Ruxandra!) să fiu parte din publicul primelor 3 zile de Festival. Pot spune că e minunat Sibiul, oamenii așteaptă cu nerăbdare să intre-n lumea teatrului, a dansului, să vadă noi piese, să se bucure de realizările mai marilor artiști participanți. Dar, în același timp am simțit așa ca o rază de soare care mi-a încălzit fața și imediat a dispărut, eu trecând într-o cameră întunecată.

13416754_1192665890743630_5574128244001517995_o

Nu. Acest Festival necesită participarea din prima până în ultima zi, necesită implicare, notițe, un orar individual al spectacolelor pentru a fi apt, la finalul celor 10 zile, de a spune: da, am participat la acest festival, da, mi-am învățat lecțiile ce trebuiau învățate, voi parcurge mai mult această lume, anul următor mă va găsi mai pregătit/ă. Cu ceva timp înainte de deschiderea oficială trebuie făcută o triere a spectacolelor: ce mai poate fi văzut în țară în cursul anului, ce nu, zile în care se suprapun. Repet, este strict părerea mea personală și eu chiar mi-aș dori să pot participa în acest fel la Festival, cel puțin într-unul din anii care urmează.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu implică participare exclusivă, intensă, nu zile în care ne întrebăm: oare ce am putea vedea astăzi, oare ce merită? Astfel de întrebări ne putem pune în celelalte zile rămase din an, la noi în oraș. Selecția aici a fost deja făcută, vin cele mai bune spectacole, cu artiștii cei mai apreciați.

13418413_1192666487410237_4070012211922881970_o

În perioada celor 10 zile, nu doar sălile de spectacol ne așteaptă cu ușile deschise, ci și străzile orașului. În centru sunt reprezentații, pe străduțe sunt turiști porniți în căutarea frumuseților arhitecturale, ale clădirilor păstrate-n timp, ale porților cu povești. Într-adevăr, orașul mai poate fi văzut și-n restul anului, dar, totuși e un sentiment diferit în timpul Festivalului, sunt altfel de turiști.

Eu nu regret cele 3 zile, doar că îmi doresc, pe viitor să mă bucur întru totul de ceea ce oferă Festivalul Internațional de Teatru participanților. Anul acesta au fost artişti din 70 de ţări şi peste 400 de reprezentaţii. Minunat! Felicitări organizatorilor și artiștilor și publicului! ^_^

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: