– Următoru la rând, se aude din ușa mare a sălii de așteptare de la primiri urgențe!

– El, doamnă dragă, soțu meu, se ridică o doamnă amărâtă dintr-un colț, încercând să tragă după ea și pe un Gavroche trecut de ce-a de-a doua tinerețe.

upu– Dumneavoastră?! Oh, nu! Păi anul trecut am petrecut tot împreună prima zi de Crăciun. Pfff, iar ați băut. Nu respirați spre mine. Domnule, gata, gata, haideți să ne-ntindem, să punem o perfuzie.

– Doamnă, nu mai bea. Anu trecut a fost vorba despre altceva. Primise o sticlă de țuică, săracu, și de frig a băut-o toată. N-aveam lemne, nici căldură. Dar acum am fost gospodari, am avut un purcel și a mâncat cam mult și nici așa nu e bine. Nici alcoolul, nici mâncarea nu-s de el.

*

Și uite-așa la urgențe, de sărbători, una câte una apar victimele lacome ale sărbătorilor.

Hai să mai punem și sarmale. Adu și friptura. Păi nu e de ajuns doar vin, hai să punem și niște țuică. Asta se-aude an de an. E sufocant. Însă asta se petrece de sărbători, la români cel puțin. Și nu ne oprim la puțin, că doar Colebilu, Tranzactivu, Dygestivu au apărut din vina noastră.

*

”Nu e tocmai o plăcere să fii de gardă de sărbători. Stăm aici și ajutăm oameni care se aruncă-n bucate și-n alcool ca la concurs. Eu o să mănânc din bucatele mele abia peste o zi când de la atâtea victime nu-mi mai trebuie de fapt nimic. Suntem un popor lacom, gătim mult, mâncăm mult, suferim din asta.

Nenea Ghiorghe e vai de steaua lui. Anul trecut a fost a dus cu salvarea, era căzut într-un șanț pe lângă casa lui. Exces de sărbători. Băuse un litru de țuică. Toată. El singur. Anul ăsta ați văzut că iar a venit să-mi țină de urât pe tură, a prins și el un purcel. Habar n-am de unde pentru că n-au niciun venit, 5 copii de crescut și mai face și intoxicație. Amârâtu, vai de el. ”

*

Crăciun fericit! Aceasta este realitatea de la primiri urgențe privită timp de 2 ore.

 

Related Posts

2 thoughts on “Crăciun urgent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: