Mare agitatie in aceasta perioada, magazine pline de oameni care nu stiu cu ce sa-si mai umple cosurile, care nu stiu pe ce sa mai dea banii pentru a avea de Craciun masa plina de bunatati.

Gospodinele sunt foarte agitate pentru a prepara cât mai multă mâncare , cât mai multe feluri , par a se pregăti pentru o perioadă în care va dispărea mâncarea de pe Pământ .

La ţară fiecare familie parcă ar avea de respectat o lege prin care le va fi suprimat orice drept vital dacă nu vor tăia un porc în această perioadă . Doar cei care sunt foarte săraci par a scăpa nepedepsiţi de această ” lege fundamentală ” a Crăciunului.

Fiecare localitate, fie că este vorba de sat sau oraş , are agăţate pe stâlpi diverse tipuri de instalaţii , care mai de care mai colorate , mai încărcate , după buget.

Dacă nu avem un brad natural în casă , să i se simtă mirosul , nu este Crăciun pentru noi.

Aceste cinci aspecte menţionate anterior sunt principalele cauze pentru care Crăciunul îşi pierde din însemnătate . Într-adevăr , Crăciunul este o sărbătoare frumoasă , importantă pentru omenire dacă se ţine cont de însemnătatea ei de-a lungul timpului . Însă eu consider că îşi pierde din valoare tocmai prin eforturile acestea supraomeneşti de a avea cât mai multe în casă în această perioadă , de a consuma cât mai multă mâncare , cât mai multă energie , cât mai mulţi bani .

Oare nu ne putem bucura de Crăciun şi cu mâncarea obişnuită , de zi cu zi ? Trebuie neapărat să sacrificăm un animal pentru acest lucru ? Căci dacă ar fi vorba de respectarea tradiţiilor creştine , de Crăciun este vorba de naştere , de ceva nou , iar noi moraliştii şi drepţii , de fapt , ucidem pentru a sărbători naşterea .

La ce este nevoie de atâtea lumini aprinse pe străzi , când sunt atâtea cheltuieli care pot fi acoperite cu aceşti bani? Ştiu că sunt destul de mari costurile , pentru o stea simplă se plătea anul trecut , pe zi , 100 de lei. Păi la câte stele şi steluţe sunt prin ţară , câţi bani se duc aiurea? Foarte foarte mulţi.

De ce avem nevoie de atâta mâncare când noi avem acelaşi stomac ca şi înainte de sărbători  şi de ce trebuie să cheltuim atâţia bani în supermarketuri ? Bineînţeles că  nu se mănâncă , cheltuim aiurea banii doar pentru a avea cât mai multe bunătăţi , eventual încercăm o modificare a dimensiunii stomacului şi sfârşim prin dureri sau în cel mai rău caz la spital . Dar fiecare şi-o merită în parte . Parcă ar lua cineva mâncarea şi după ce trece Crăciunul nu am mai avea nimic din ce să ne hrănim.

Ne plângem că trăim într-un mediu poluat , toxic , vrem păduri , dar de Crăciun se pare că uităm aceste neplăceri şi nu ne lasă inima să nu avem în casă un brad cât mai frumos , cât mai bogat .

Mie toate acestea mi se par a fi suma risipei de resurse . Pentru mine Crăciunul este frumos dacă sunt acasă cu familia , dacă este zăpadă şi văd persoane în jur împăcate şi senine , nu mâncare multă , nu animale sacrificate , nu miros de brad în casă . Crăciunul acesta comercial mă întristează mai mult şi mă face să mă gândesc că după sărbători iar se va gândi lumea că a rămas fără bani , că au apărut datorii , că data viitoare vor fi mai calculaţi şi an de an aceeaşi poveste.

Related Posts

2 thoughts on “Crăciunul – risipă

  1. Mi-e clar ca nu ai avut invitati la pranzul de Craciun altfel nu vad de ce nu intelegi logica aglomeratiei din magazine. Oamenii mai au si invitati, petrec in familie. :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: