10924768_307334126057386_5959519540060258665_nDe ce eu? este povestea lui Cristian, un tânăr procuror care luptă pentru instrumentarea unui caz complicat de corupție în contextul social-politic din România anilor 2000. Cristian investighează cazul unui procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Nu este un caz simplu, existând implicaţii și la nivel înalt și fiindu-i astfel înlăturată tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian deranjează anumite persoane care îi suprimă puterea și-i schimbă destinul profesional.Este un film despre dreptate, justiție, demnitate, ambiție, un amalgam de valori pentru care, la un moment dat, în evoluția noastră, luptăm să le protejăm, salvăm, demonstrăm. Unii înving, alții sunt învinși. Acest din urmă fapt poate fi regăsit și-n filmul De ce eu? Lupta pentru dreptate, munca îndeplinită cu profesionalism este sufocată de oamenii din sistem, iar personajul principal este determinat să cedeze. Presiunea psihică duce la sinucidere. Acest act are un învins, Cristian, în cazul de față, și un câștigător, sistemul.

Lupta asiduă dusă pentru demonstrarea adevărului poate fi de multe ori una periculoasă, în special atunci când este implicată și corupția. Piedicile, indiferent de natura lor, au existat și încă își mai fac simțită prezența în diferite domenii în care alte interese, decât dreptatea, primează.

De ce eu? merită să fie văzut în săli de cinema pline de oameni care la sfâșitul celor 125 de minute să își pună întrebări, să analizeze situații, să fie dornici să învețe adevărata față a dreptății. Este destul de greu acest lucru, însă nu imposibil. Un prim pas a fost făcut, acest film, inspirat dintr-un caz real, poate fi vizionat de către toți cei care-și doresc dreptate în țara lor (începând cu 27 februarie).

Începând de astăzi, va fi demarată și campania ”Singur împotriva tuturor” de către chipa filmului „De ce eu?”, Expert Forum (EFOR) si HotNews.ro. Acesta este un demers de încurajare a luptei împotriva presiunilor de orice tip, exercitate de către șefi de instituții, politicieni sau magistrați împotriva celor mulți care lucrează în sistem, fie el public sau privat. Sunt căutate povești ale unor oameni care au avut curajul să înfrunte instituții, să demaște ilegalități și abuzuri, să schimbe legi. 

Campania se derulează în paralel cu lansarea în cinematografe, pe 27 februarie, a filmului regizat de Tudor Giurgiu, „De ce eu?”, inspirat de cazul procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis la doar 29 de ani, pe 10 aprilie 2002, în condiții încă nu pe deplin elucidate. Rămas singur în lupta lui cu un sistem profund corupt, la început de carieră, Panait a cedat.

La 25 de ani de la Revoluție, românii au început să-și recapete încrederea în justiție. Arestările din ultimii ani, în dosare grele de corupție, pe care HotNews.ro le-a documentat intens, în secțiunea anticoruptie.hotnews.ro, demonstrează că procurorii și judecătorii au ieșit parțial de sub influența politicii.

Mergeți și urmăriți cu atenție filmul De ce eu? și rețineți și piesele de pe coloana sonoră. Sunt bine alese și se potrivesc cu cu mesajul transmis de film.

De ce eu? este un film românesc din 2015 regizat deTudor Giurgiu. Rolurile principale sunt interpretate de actorii Emilian Oprea, Andreea Vasile și Mihai Constantin.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: