De ce mi-a plăcut la concertul Hindi Zahra

Aseară, 15 octombrie 2015, a avut loc unul dintre cele mai bune concerte la care am fost prezentă și mă bucur mult că a fost la Sala Radio, sală cu acustică foarte bună. Laudele mele merg către Hindi Zahra (născută în Maroc în 1979), o artistă care a debutat ca muzician pe scenele din Paris, acolo unde locuieşte de la vârsta de 15 ani. Compoziţiile sale sunt soundtrack-ul ce ne-ar putea însoţi emoțiile, iubirile fulgerătoare, împărtășite, dar şi acelea pe care le pierdem. Artista se inspiră din sonorităţi gypsy, folk american, jazz sau blues pe care le transformă piese cu adevărat minunate și încântătoare.

12168010_10207914587411652_334930769_n

Recunosc, eu nu sunt o fană a concertelor, nu-mi place să stau în picioare, să mă chinui să văd ceva sau să aud, depinde de locul în care se ține concertul, să mă enervez din cauza mișcărilor bruște ale celor din jurul meu, plus sonorizare după vreme. Prefer să stau acasă să-mi ascult muzicile preferate, să alerg în parc pe ritmurile acestora. Mai sunt concertele de la Sala Radio. Aici, muzicile sunt mereu pe gustul meu, acustică, persoane prezente, ordine și disciplină. Mai apare și aici câte o persoană care deranjează un întreg rând pentru locul său din capătul celălat, daaar se uită repede acest aspect.

După cum am spus, aseară a avut loc primul concert în România al artistei Hindi Zahra alături de trupa sa ( doi chitariști, percuție şi bas). Sala a fost plină, ba chiar au fost și persoane care au ales să stea în picioare pentru a o asculta (la capitolul bilete, concertul a fost SOLD OUT).  Seara a fost dedicată promovării noului disc, “Homeland”. De pe acest album a fost lansat deja single-ul și videoclipul “Any Story”. Acesta reprezintă o nouă călătorie pentru Hindi, în Marocul natal. “Homeland” se oprește undeva în Marrakech, între munți și ocean. O întoarcere la rădăcini, o privire întoarsă către ea însăși care pune în mișcare un dans peste coasta oceanului. Hindi Zahra este în căutarea unui sound hipnotic al unei călătorii care începe și se termină acasă, după ce trece  dincolo de frontiere și genuri muzicale.

Discul de debut,“Handmade” a primit în 2010 Premiul Constantin pentru descoperirea anului în Franța. A fost comparată cu Beth Gibbons de la Portishead, Billie Holiday sau Patti Smith. Compozitor, multi instrumentist și producător, Hindi Zahra și-a făcut debutul  cinematografic anul trecut  în filmul The Cut al regizorului german de origine turcă, Fatih Akin.

Mi-a plăcut acest concert pentru că:

  • s-a auzit foarte bine (Studioul de concerte “Mihail Jora” – construit în 1959 și inaugurat în 1961, renovată în 2009 – este cea mai mare sală de concerte simfonice și corale din țară și singura sală de concerte din România care oferă posibilitatea de a realiza înregistrări în direct la calitate digitală.)
  • spectatorii au arătat că ei chiar știu pentru cine au venit (în jurul meu toată lumea fredona piesele, ba chiar au dansat unii dintre ei)
  • există o echipă care ne-a ajutat să ne bucurăm de acest artist minunat – Twin Arts ( plus alții, cum ar fi Avishai Cohen, Ane Brun etc.)
  • Hindi Zahra cântă minunat și aseară ne-a încântat așa cum știe ea mai bine.

 

 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: