Descoperă Dunărea și țările de lângă tine la Blue Week

Cei de la Travel Communication au organizat săptămâna trecută o expediție la Ruse. Eu nu am putut participa și am rugat-o pe prietena mea Liliana să povestească despre aceasta. Pe mine m-a convins să merg să cunosc acest oraș încărcat de istorie.

Timp de o săptâmână, în regiunile de lângă Dunăre din România, Bulgaria și Serbia, au loc o serie de evenimente care leagă cele trei țări într-o colaborare de promovare turistică. Blue Week este o invitație prin care putem descoperi locurile de lângă noi cu tot ce au ele mai bun. Micii producători de vinuri din zonele istorice care făceau parte din ruta Împăraților Romani și Drumul Vinului de pe Dunăre și-au expus producțiile autohtone la Blue Wine Expo de la Ruse, care se află deja la a doua ediție.

prima

Inițiativa Danube Competence Center și Asociației Travel Focus vine să îi aducă împreună pe producătorii de vinuri și să promoveze potențialul turistic din zonele Dunării Inferioare. Mai multe evenimente vor avea loc la Belgrad, Drobeta Turnu Severin și Kladovo. La Ruse s-a dat startul zilelor dedicate Dunării și pentru că este un oraș cu tradiție în domeniul viticol.

Ruse, orașul verde de pe malul Dunării

Într-o perioadă în care Europa se resimte din cauza probelemelor economice ale Greciei iar în alte zone turistice siguranța a devenit un lux, propun să încercăm să privim la locurile de lângă noi, care pot fi ușor de accesat și nu sunt nici foarte costisitoare. Obișnuiți să fim considerați coada Europei, noi cei din România și Bulgaria, poate am reuși să evoluăm mai bine și mai usor vizitându-ne mai des. La aproape o oră și jumătate de București, Ruse este un loc unde poți petrece o zi de weekend descoperind un oraș neșteptat. Este cel mai mare oraș bulgăresc aflat pe Dunăre și unul dintre cele mai verzi orașe ale Bulgariei.

doi

Arhitectura clădirilor și aspectul îngriit al străduțelor centrale arată că municipalitatea și-a făcut temele la capitolul imagine. Ruinele castelului roman ”Sexaginta Prista” sunt pe malul Dunării și foarte ușor de găsit. O pasarelă te conduce de la intrare până la turnul de apărare de unde se poate vedea ușor toată zona și malul românesc. Aici, am întâlnit o parte a unei legiuni staționate la Dunăre care se pregătea intens pentru o bătălie. Din ceremonia ținută de preot și din dansul fecioarelor am bănuit că nu aveau de gând să se lupte cu ai noștri. Potrivit Wikipedia, Ruse are peste 260 de monumente, clădiri diverse, hoteluri, teatru, operă, muzee și multe fântâni arteziene construite la sfârșitul sec. XIX și începutul sec. XX. În oraș, găsesți multe clădiri cu influențe arhitecturale în stil baroc sau stil neoclasic. În piața din vechiul centru istoric sunt mai multe muzee: Muzeul de Istorie, Eko Muzeu, Casa Hristo Botev și o bibliotecă. Toate pregătite pentru vizitatori.

trei

Dacă tot ați ajuns în Ruse vă recomand o vizită pentru un prânz tradițional la Chiflika, un restaurat cu specific bulgăresc. Găsești un decor din lemn, mese acoperite cu șervete populare bulgărești, mușcate la ferestre și meniuri haioase scrise în engleză și română.

patru

Mâncarea de la Chiflika e gustoasă și dacă nu prea știi ce să alegi din meniul foarte divers poți alege felurile de mâncare care poartă numele restaurantului și nu vei regreta. Feluri de legume servite la tigaie, altele în oale de lut, aperitive cu zacuscă, murături, salate bulgărești cu tot felul de condimente și fripturi în farfurii mari ca niște tăvide, cam asta te așteaptă la Chiflika.

După o masă autentic bulgărească nu strică o plimbare pe faleza Dunării. Promenada nu e e chiar amenajată ca restul orașului, dar merită o scurtă plimbare pe malul apei, mai ales că este la câteva străzi de centru. În unele perioade pe faleză se fac concursuri de construit castele de nisip și plimbări cu bicicleta. De neocolit sunt magazinele Rose, unde cu câțiva zeci de lei românești pleci acasă cu sticluțe cu apă fină de trandafiri, loțiuni, săruri și creme care te fac să te simți ca într-un borcan de dulceață de trandafiri.

cinci

Mai sunt câteva zile de Blue Week în care puteți continua degustările de vin în Ruse, Giurgiu, Comana și Dobrogea, puteți merge la tururile de ciclism de la Drobeta Turnu Severin și Kaldovo sau puteți încerca o tură de caic la Belgrad.

Related Posts

One thought on “Descoperă Dunărea și țările de lângă tine la Blue Week

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: