De multe ori am stat și m-am întrebat cam cum aș putea defini acest cuvânt “atitudine”. Totuși nu este un cuvânt dificil ca sens, nu necesită o anumită documentare prin biblioteci, site-uri. Definirea acestui cuvânt necesită experiență de viață, cunoașterea a cât mai multe situații, școlăricește vorbind, cât mai multe studii de caz cunoscute.

Eu văd atitudinea ca pe un sentiment propriu fiecărei persoane, un fel de motoraș care determină modul în care ne comportăm, ne ajută să obținem sau nu succesul în tot ceea ce întreprindem.

Îmi place foarte mult cum tratează acest subiect John Maxwell în cartea sa intitulată “Totul despre atitudine” și de aceea am și ales sa expun aici parte din cele 7 axiome despre atitudine pentru întelegerea modului în care aceasta ne influențează viața fiecăruia dintre noi.

Prima axiomă: Atitudinea determină modul în care abordăm viața – Atitudinea este cea care ne spune ce să aștepăm de la viață. Întocmai ca un avion, dacă “botul” este spre cer, ne luăm zborul; dacă însă este îndreptat spre pământ, ne putem aștepta la o prăbușire.

A doua axiomă: Atitudinea determină relațiile cu semenii – Viața ne este profund influențată de relațiile pe care le avem cu semenii noștri. Cu toate aceastea, este greu să stabilim relații interumane. Cu unii oameni nu ne înțelegem deloc, dar fără ei nu putem obține succesul în viață. De aceea, este vital să clădim relații cât mai bune cu semenii noștri în această lume atât de aglomerată.

A treia axiomă: Atitudinea reprezintă adesea singurul aspect care delimitează succesul de eșec – Această axiomă se explică prin faptul că mari realizări ale omenirii le aparțin adesea unor persoane care s-au distins foarte puțin de semenii lor. Dar prezența lor s-au soluția cheie în momentul necesar, dar doar în acela, îi distinge într-un mod ubtil de ceilalți. Atitudinea lor, modul de comportare i-a ajutat să obțină succesul.

A patra axiomă: Atitudinea pe care o adoptăm la începutul unei misiuni va afecta rezultatul acesteia mai mult decât orice altceva – Foarte multe proiecte cunosc eșecul sau succesul încă de dinainte de a fi abordate. Este foarte importantă a abordare pozitivă și cu un grad ridicat de optimism asupra demersului lucrului pentru a mi afecta decursul situației și mai ales finalul.

A cincea axiomă: Atitudinea ne poate transforma problemele în adevărate binecuvântări – O persoană aflată într-o situație dificilă, încearcă din răsputeri să găsească părțile bune ale situației, deci aceasta este destul de gravă. Viața poate fi asemănată cu un polizor: dacă ne șlefuiește sau ne zdrobește, depinde doar de aluatul din care suntem făcuți.

A șasea axiomă: Atitudinea ne poate oferi o perspectivă pozitivă asupra vieții – O perspectivă pozitivă asupra vieții ne poate ajuta să realizăm anumite obiective cu totul ieșite din comun. Acest lucru poate fi observat analizând o situație văzută prin filtrul unui optimist și prin cel al unui optimist. Cel din urmă va avea parte din succes în primul rând datorită atitudinii.

A șaptea axiomă: Atitudinea nu este neapărat o atitudine pozitivă doar pentru simplul fapt că sunteți niște persoane religioase

Pentru o atitudine “aducătoare” de succes, nu doar unul care se poate materializa, ci și doar mulțumire sufletească, este nevoie de un mediu prielnic formării acesteia, de oameni de la care putem învăța practici serioase de viață, de experiență acumulată.

Viitorul nostru depinde enorm de mult de atitudinea noastră. Trebuie să lăsăm portițele lăuntrice deschise optimismului, stării pozitive.


Related Posts

4 thoughts on “Despre atitudine

  1. Interesant!
    Parerea mea este ca atitudinea conteaza in tot ceea ce faci. In felul in care te imbraci, in felul in care reactionezi, la o lupta, disputa,cearta sau discutie constructiva. Asa cum iti simti tu atitudinea pe interior…asa te percep si cei din jur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: