Elles – povestea unui articol / a unor vieţi

Elles este filmul ce prezinta construirea unui articol de investigatie si cat de mult influenteaza acesta viata jurnalistei ce il redacteaza.

Articolul reprezintă de fapt povestea a două liceence din Paris care se întreţin din banii câştigaţi din practicarea prostituţiei. Acesta îi aparţine Annei, interpretată de Juliette Binoche, specialistă în investigaţii pentru revista Elle şi mamă a doi copii. Ea duce viaţa unei femei burgheze, fără lipsuri materiale, are o casă de lux, haine scumpe,de fapt are  tot ce vrea. Dar, în același timp, viața ei este superficială și limitată. Conversatiile cu cele două fete o determină să-ţi dea seama că trasase nişte limite vieţii şi totuşi există mai multe lucruri importante dincolo de acestea şi începe să se îndoiască de propriile sale valori.

Întrebările referitoare la viaţa sa socială, cheltuieli, cât de mulţi bani dă pe pantofi sau ce privelişte are la casă, o fac pe Anne să se gândească că viaţa este mult mai importantă decât credea ea şi că de fapt ea chiar este personajul unei vieţi destul de bune, o viaţă la care mulţi visează dar pe care nu şi-o pot permite. Descoperă de fapt că pentru ea nici nu contaseră aceste lucruri, erau fireşti şi nu aveau cum să lipsească.

Anne discută cu fetele destul de sceptică la început, văzându-le relaxate în relatarea poveştilor cu diverşii lor clienţi. Însă mai spre finalul filmului realizează că acestea două sunt ceea ce ar trebui să fie ea, dar nu este: independentă, deschisă, ambiţioasă, aventurieră.

Regizorul reuşeşte să traseze foarte bine ideile filmului prin trecerea de la aventurile fetelor la momente din viaţa zilnică a Annei, conflicte cu soţul, micul dejun alături de copii. Constrastul scoate în evidenţă diferenţele de caracter şi de viaţă dintre personajele filmului.

Momentul de la finalul filmului o înfăţişează pe Anne alături de familie, găseşte timp şi reuşeşte să zâmbească alături de soţ şi cei doi copii. Confruntarea cu realitatea dură trăită de tinerii nevoiaşi o fac să se desprindă, cel puţin mental, din capsula de lux în care trăieşte.

Regia – Malgorzata Syumowska

Scenariul – Tine Byrckel, Malgorzata Szumowska

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: