Ce este oare mai plăcut decât momentele în care pătrunzi în lumea muzicii clasice şi te plimbi lin pe ariile marilor compozitori? Pe lângă concertele periodice de la Opera şi Filarmonică, o dată la 2 ani există posibilitatea participării la Festivalul George Enescu. Acesta a fost înfiinţat  în 1958 ca semn al recunoaşterii geniului enescian, pentru a omagia astfel viaţa şi creaţia marelui compozitor român. Primele ediţii ale acestui festival şi concurs au reunit nume sonore ale vieţii muzicale internaţionale ale acelei vremi, printre care s-au numărat Yehudi Menuhin, David Oistrach, Sviatoslav Richter şi Herbert von Karajan.(sursa)

Cea de-a XX-a ediţie va avea loc în perioada 1-25 septembrie în Bucureşti, dar şi în Cluj-Napoca, Sibiu şi Timişoara, şi va aduce în faţa publicului iubitor de muzică clasică şi noutatea de a putea urmări evenimentele pe internet, în timp real pe site-ul evenimentului.

Festivalul “George Enescu” este coordonat de Artexim, societate din subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, sub direcţia lui Mihai Constantinescu, în timp ce preşedintele şi directorul artistic al evenimentului este Ioan Holender.

La organizarea festivalului vor contribui Primăria Municipiului Bucureşti, Institutul Cultural Român, Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune.

Sunt o novice din punct de vedere al prezenţei fizice la astfel de spectacole, dar acest tip de muzică îmi încântă destul de des auzul şi îmi doresc foarte mult să iau parte la festivalul “George Enescu”.

De ce mi-aş dori să particip la un astfel de festival în contextul în care tineri de vârsta mea evită astfel de evenimente sau le consideră plictisitoare? Eu cred că acest tip de muzică este accesibilă oricărei urechi şi nu trebuie să ai o educaţie aleasă ca să îţi dai seama că în acest gen există o muzică extraordinară.

Aş merge la acest festival pentru a evada din lumea prezentului, a muzicii contemporane, comerciale şi a pătrunde uşor în lumea boemă pe care a clădit-o George Enescu cu al său talent splendid.

Cu toate că prin tehnologia webcasting din ce în ce mai multe persoane se pot bucura de spectacole excepţionale aflate “la un click distanţă”, prin participarea la acest eveniment consider că fiecare persoană aduce un omagiu pentru viaţa şi creaţia marelui compozitor român care a fost George Enescu, de aceea este nevoie de prezenţa noastră în sălile de spectacol.

Şi chiar dacă nu voi reuşi să particip la acest festival, voi purta în suflet această sărbătoare ce va avea loc în cinstea lui George Enescu.

 

 

 

 

 

Related Posts

2 thoughts on “Festivalul George Enescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: