Festivalul internațional de folclor 2013

Pentru că sunt o moldoveancă ce ține mult la tradiții și la folclor nu trebuie să ratez parcul Cișmigiu în week-endul ce-ncepe astăzi, 21 și se termină duminică, 23.

943560_486339601434394_1950980726_nDe ce? Pentru că aici are loc Festivalul Internațional de folclor. Evenimentul, organizat intre orele 10.00 si 22.00, aduce in Parcul Cismigiu peste 1200 de artisti din intreaga lume: greci, sarbi, aromani, ucrainieni, rusi-lipoveni, germani, tatari, rromi, italieni, maghiari si bulgari. Vor fi organizate spectacole folclorice, targ de mestesugari, zona gastronomica, plimbari cu trasuri si ponei, ateliere de creatie si multe alte activitati pentru toate categoriile de public.

In prima zi a festivalului incepand cu ora 15:30, va avea loc o parada a costumelor traditionale, la care participa aproximativ 450 de persoane. Parada va avea ca punct de plecare Piata George Enescu si se va opri in Parcul Cismigiu.

La aceasta parada vor participa ansambluri nationale si international ( India, Bulgaria, Grecia, Serbia, Republica Moldova) comunitati si minoritati nationale si fanfare.

Tot vineri, pe scena principala din Parcul Cismigiu vor urca, pe langa fanfare si ansambluri din tara, reprezentanti ai minoritatilor si comunitatilor nationale (turco-musulmani, rusii-lipoveni, bulgari etc.), calusari şi vedete ale muzicii populare precum Margareta Clipa si Gheorghe Turda. Deschiderea oficiala a evenimentului va avea loc la ora 20:10.

Sambata 22 iunie, pe langa targurile de mestesugari, zona gastronomica si plimbarile cu trasuri si ponei, care au loc in toate zilele festivalului, vor urca pe scena reprezentanti ai minoritatilor, dar si vedete ale muzicii populare ca: Floarea Calota, Niculina Stoican, Petrica Matu Stoian, Gelu Voicu si Matilda Pascal Cojocarita. Seara, concert extraordinar Ovidiu Lipan Tandarica.

Duminica 23 iunie – concertele continua, atat cu reprezentanti ai minoritatilor, cat si cu artisti renumiti de muzica populara, printre care se numara Nicolae Furdui Iancu, Benone Sinulescu, Dinu Iancu Salajanu si Laura Lavric. Seara, intre orele 21.00 – 22.00, vor urca pe scena Loredana si Taraful „Agurida”.

Totodata, editia de anul acesta aduce un element de noutate prin amenajarea unui spatiu neconventional, denumit Fân Zone. Spatiul va fi unul de distractie si relaxare, iar publicul va sta pe iarba, printre capite de fân. Aici, folclorul autentic va fi reinterpretat de DJ si trupe cunoscute. Copiii si tinerii vor fi intampinati de ateliere de creatie, unde vor invata mestesug traditional: tesut, cusut, pictura, sculptura si modelaj.

Pe scena Fân Zone, alaturi de atelierele de creatie si animatori, vor urca artisti precum: Classic Beat Orchestra (vineri), DJ Gojira (vineri), Nightlosers (vineri si duminica), Ana Cristina Leonte & Band (sambata), DJ Vasile (sambata si duminica), Cobzality (sambata).

Invitatii speciali ai FIF 2013 sunt indienii de la Tanjore Dance Music and Art Research Centre din Gujarat care vor urca pe scena festivalului vineri si sambata. Prestatia artistica a acestora include o serie de dansuri traditionale indiene, cum ar fi Jatiswaram – un dans clasic, reprezentand intruchiparea ritmului si a notelor muzicale prin miscari ale mâinilor si ochilor, Damru: un dans care reprezinta religia hindusa, prin imbinarea ritmurilor diverse ale lumii, Tillana: dans al miscarilor ritmice rapide ale picioarelor, Kirtanam – Bhukhana Bhujanga: dans realizat ca omagiu pentru frumusetea costumului, acesta simbolizând miscarea sarpelui si a tigrului.

Dansatoarele au in jurul gâtului un instrument muzical specific. Nu va lipsi nici Ramayana – povestea adevarului si a idealului in viata; dansul valorifica principii sfinte in viata: respectul fata de mama, cultul partenerului, iubirea de frate, iertarea si Supda dance – dans folcloric traditional din Gujarat care infatiseaza viata femeilor din satele acestei regiuni.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: