14192510_1196279080436308_791106791080692717_nSieranevada este un film la care am râs mult, cu poftă, are destule secvențe în care este ilustrat comicul de situație, de caracter, de limbaj specifice țării noastre. În același timp, este un film la care m-au încercat momente de tristețe, nostalgie, dor. Nu puține au fost secvențele în care mi s-a părut că-mi retrăiesc ultimul an încărcat cu mese cu familia reunită pentru pomenirea tatălui meu. Și pot confirma că există aceste treceri printre emoții, lacrimi și râs în hohote. Conflictele între generații sunt nelipsite pentru că este normal să zică prezent la reuniune și mătușa de 80 de ani și nepoata de 25, și cuplul perfect al familie, dar și cea mai atipică uniune pentru cultul familiei tradiționale.

Și nu m-am săturat să văd povești derulate în clasicul apartament, în jurul mesei din sufragerie sau la țigara savurată pe ascuns în bucătărie. Aștia suntem noi și oricât am zice  că vrem să vedem altceva, nu cred că este alta realitatea în care trăim. Conceptul de familie are în continuare legătură cu o masă mare la care se spun povești de când eram copii sau la care se construiesc planuri pentru un viitor cu lecții învățate de fiecare dintre noi.

Mai multe despre nu pot spune, dar știu sigur că voi merge să-l revăd. Filmul va rula în cinematografele românești din 9 septembrie. Și, un lucru pe care nu trebuie să-l uităm: este propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină.

“Sieranevada” este cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Cristi Puiu și îi are în distribuție pe actorii Mimi Brănescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Judith State, Marin Grigore, Rolando Matsangos, Cătălina Moga și Ilona Brezoianu.

Pelicula regizată de Cristi Puiu are imaginea semnată de Barbu Bălășoiu, iar Jean Paul Bernard, Filip Mureșan și Christophe Vintrignier au realizat sunetul, Maria Pitea s-a ocupat de costume, în timp ce Mojca Gorogranc Petrushevska a realizat machiajul. Letiția Ștefănescu și Ciprian Cimpoi au semnat montajul iar Cristina Barbu — scenografia, Anca Puiu fiind producător.

“Sieranevada” este o producție Mandragora în coproducție cu Produkcija 2006 Sarajevo (BIH), Studioul de Creație Cinematografică al Ministerului Culturii, Sisters and Brother Mitevski, Spiritus Movens, Alcatraz Films.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: