guest post: Emancipare sau involuție?

Dincolo de descrierile cu multe cadouri, flori și voie bună, se pare că există și alte păreri vis-a-vis de ziua de 8 martie. Un astfel de exemplu ar fi cea din rândurile de mai jos primită pe email de la un/o anonim/ă.

Elicia Edijanto”8 Martie. Dacă în lume, este considerată ziua emancipării femeii, în România este cunoscută ca și ziua involuției femeii. Ziua în care femeile ies în turme să se îmbete și să se holbeze la bărbați slinoși. Nu aveți nevoie de un pretext pentru asta. Sau cel puțin bărbații nu au nevoie. Iar în felul acesta nu faceți decât să vă agățați singure un bolovan de gât și dați cu emanciparea de bordură. Munciți câte 12 ore pe zi, sunteți prezente în parlament, înjurați în trafic, aveți poziții de conducere în multinaționale dar aveți nevoie de o scuză pentru a face ceea ce face societatea asta în mare parte bolnavă.

Pe vremuri, România era condusă de un dictator, Ceaușescu pe numele lui de familie. Pânâ în anul 1990, ziua femeii nu exista, pentru că era o singură femeie în țara: Elena Ceaușescu. Iar ziua de 8 Martie, era considerată ziua Mamei. In vremurile moderne când toată lumea tinde spre emancipare ( ce înseamnă asta ?) , România nu are nevoie de o zi specială dedicată femeilor sau bărbaților. Printre atât de multe termene limită, partide de futut, beții și petreceri, rate la bancă și lideri de rahat, România are nevoie de Oameni. Atât.

anonim”

foto: Elicia Edijanto

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: