Sărbători, tradiţii, simboluri româneşti. Pe toate aceastea le indicăm atunci când vine momentul să ne mândrim cu ţara noastră. La urma urmei sunt lucruri care ne recomandă şi ne fac cunoscuţi în lume.

unnamedDacă aţi terminat cu pasca şi cozonacul şi aveți timp de o plimbare la mall, puteţi face o vizită la mall Promenada pentru a descoperi una dintre cele mai apreciate expoziții dedicate pattern-urilor tradiționale, „IA: Semne și Poveste”. Aceasta cuprinde peste 40 de ii cu valoare de patrimoniu și 6 texte curatoriale, ce explică importanța acestor obiecte vestimentare pentru identitatea culturală a României.

Nu aveţi timp astăzi să mergeţi la mall sau în zilele de Paşte, nu vă întristaţi, expoziția va putea fi vizitată până pe 26 aprilie.

Curatorul ecpoziţiei este, Iulia Gorneanu, directorul artistic al galeriei de artă contemporană Galateca, o susținătoare autentică și asumată a culturii românești.

Exemplu de design colectiv de mare rafinament, feminitatea și delicatețea iei au inspirat, de-a lungul anilor, colecții ale unor designeri precum Yves Saint Laurent, Jean-Paul Gaultier, Oscar de la Renta sau Tom Ford. Fiind purtată de celebrități precum Sophia Loren, Kate Moss, Anne Hathaway sau Adele, ia a fost printre primele obiecte care au pus numele României pe harta internațională a design-ului.

La mall Promenada puteţi regăsi adevărate opere de artă, printre ultimele ii autentice, create manual în perioadele antebelică și interbelică. Veţi putea descoperi tainele aflate în spatele iilor românești prin intermediul unor texte curatoriale, ce explică importanța acestor veșminte pentru femeia din comunitatea tradițională și simbolismul ornamentelor cu care sunt brodate. Având mai mult decât un simplu scop estetic, semnele cusute sau țesute pe ie reflectau starea socio-cultuală a femeii care o purta, vârsta, prestigiul în comunitate sau legătura cu lumea nevăzută.

„Această piesă autentic românească a ajuns pe marile catwalk-uri ale lumii, unde a rămas vreme de decenii și, tocmai de aceea, ar trebui să ne ofere încă un motiv să ne mândrim cu ea”, a declarat Despina Ponomarenco, PR & Events Manager în cadrul mall Promenada. „Prin prezența expoziției dedicate iei în mall Promenada, ne propunem să apropiem româncele de acest veșmânt și să le arătăm că nu este o piesă de muzeu, ci o haină vie, cu un puternic mesaj identitar, pe care o pot face să trăiască în outfit-urile lor.”

Expoziția „IA: Semne și Poveste” se află la nivelul 1 din mall Promenada și va putea fi vizitată gratuit între 11 și 26 aprilie. Mai multe detalii despre eveniment puteți descoperi pe promenada.ro sau pe Facebook, Promenadaro.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: