DEX-ul descrie ignoranța ca pe o lipsă de cunoștințe sau de practică într-un anumit domeniu; incompetență; neștiință sau lipsă de instruire și de cultură generală; incultură.

Nu contrazic această definiție generală, doar că țin să-i aduc niște completări. În ziua de astăzi ignoranța este mai mult un tip de atitudine adoptată de foarte multe persoane care tratează cu maximul de superficialitate pe cei din jurul lor. Și ce dacă a pățit ceva, dacă are o suferință, dacă are nevoie de ajutor. Atâta timp cât timp cât ceea ce a pățit cel de lângă nu are  un câștig sau nu are vreo directă influență pentru propria persoană, nu prea se oprește nimeni să vadă ce se întâmplă cu cel de lângă el.

Este posibil ca după aceste rânduri să existe persoane care să spună că nu am dreptate, căci sunt atenți și la cei de lângă. Nu neg, o dată sau de două ori se mai opresc unii dintre ei si acordă atenție și celor din jur. Dar asta nu se întâmplă în majoritatea situațiilor și nu o fac toți.

Totuși, pe acest pământ nu ne-am născut singuri, nu trebuie să vedem doar pe cei de la care avem de câștigat, nu trebuie să avem doar prieteni ”sus-puși” sau  și mai rău, să fim individualiști într-u totu.

Am întrebat o cunoștință ce înțelege prin ignoranță și mi-a răspuns scurt și răspicat că este foarte simplu de răspuns: prostie. Eu nu cred, după cum am și precizat în rândurile anterioare, că este prostie. Lipsă de cunoștințe într-adevăr este pentru că nu ai cum să știi ce se întâmplă cu cel de lângă tine dacă îl ignori, îl tratezi cu superficialitate, comportându-te ca și cum ai fi orb.

Înțeleg că fiecare ține foarte mult la timpul său, dar oare când ei au nevoie de ajutorul celor din jur, de atenția lor, oare ceilalți chiar pot să le stea la dispoziție, oare nu au și ei timpul lor care este ocupat cu ale lor preocupări/activități?

Roata se întoarce mereu, fie că vrem sau nu.

 

Related Posts

2 thoughts on “Ignoranta

  1. din pacate “neatentia civica” a trecut la extrema (cu toate ca antagonic) “ignoranta civica”. nu trebuie sa fii om de stinta sau educat ca sa iti dai seama ca oamenii traiesc in bule de sapun, ca au uitat sa se priveasca si ca se ocolesc ca pe o piedica in drumul lor spre destinatie. De asemenea nu iti trebuie un teanc de cunostinte ca sa te opresti din ignoranta. Cu totii dispunem de acelasi “material” insa putin mai stiu sa il foloseasca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: