#NavetaCulturală – Craiova

Despre Teatrul din Craiova am citit tot felul de materiale pe internetul mare, ba chiar mi l-au lăudat apropiați de-ai lui.

Am tot notat spectacole de teatru și le-am pus pe lista vizionărilor viitoare până a venit în newsfeed-ul meu NAVETA CULTURALĂ. Este acest demers organizat de Teatrul Național Marin Sorescu prin care aduc oameni din alte localități să urmărească spectacolele de pe scena craioveană. Acum este varianta beta cum ar veni. Patru spectacole, 4 sâmbete dedicate consumatorilor de cultură din București. Vedeți pe site mai multe detalii și nu ezitați să dați click și să și mergeți acolo.

Cu o istorie de 170 de ani, premiat de-a lungul timpului pe toate meridianele lumii, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova este prezent în rândul marilor teatre internaționale, alături de care a participat la cele mai importante festivaluri. NAVETA CULTURALĂ include și un tur al teatrului care este ceva impresionant și ca dimensiuni, arhitectură, plan de lucru. Este foarte interesantă și incursiunea în istoria acestuia, ce actori au urcat pe scena craioveană, ce regizori, ce spectacole s-au jucat.

Eu am bifat deja un spectacol prin acest demers. E vorba de RADIO, spectacol în regia lui Bobi Pricop. A avut premiera în decembrie, are câte un invitat special la fiecare reorezentație, intro-ul este un buletin de știri, realizat de către un om de radio, mai mult sau mai puțin cunoscut pentru public. Eu am avut șansa să-l urmăresc/ascult pe Vlad Croiaveanu, însă a mai fost Bogdan Șerban și oameni de radio din zone.

Pentru RADIO mi-am făcut, fără să știu, temele. Am citit cartea (textul lui Eric Bogosian, Talk Radio, premiat cu Premiul Pulitzer în 1987), am văzut filmul și uite că am reușit să văd și punerea în scenă de la teatrul din Craiova.

Spectacolul RADIO de Eric Bogosian, în regia lui Bobi Pricop, scenografia Nikola Toromanov, prezintă nevoia fiecăruia dintre noi de a fi vocea lumii sale. Folosindu-ne de tehnologia pe care o avem la dispoziție, căutăm să le vorbim celorlalți despre noi, despre fricile, angoasele, descoperirile, emoțiile, curiozitățile, așteptările sau neîmplinirile noastre. Sperând că, la capătul mărturisirilor noastre, se va afla cineva care simte la fel.

Iar în America anilor ′80, radioul era cea mai importantă platformă pentru libertatea de exprimare, vocea celor mai îndrăznețe și nepopulare opinii, scena pentru cele 15 minute de faimă, comunitatea tuturor celor care voiau să se facă auziți, spațiul în care singurătatea dispărea.

Dramaturgul american Eric Bogosian alege tocmai o astfel de frecvență pentru piesa sa, un post de radio neconvențional, unde oricine are ceva de spus poate intra în direct cu națiunea. Ca maestru de ceremonii al acestei microlumi, în care fiecare vrea să își spună adevărul, îl pune pe Barry Champlain (Sorin Leoveanu), controversatul realizator al emisiunii „Night Talk”.

În interpretarea lui Sorin Leoveanu, Barry este personajul care împinge oamenii dincolo de limita convențiilor sociale sau morale, le testează credințele, le contestă certitudinile și-i provoacă să fie parte dintr-un joc ale cărui reguli le scrie din mers. Barry reprezintă tot ceea ce ascultătorii săi iubesc sau urăsc mai mult pe lume.

Spectacolul lui Bobi Pricop are vibrația neliniștită a acelor ani, de libertăți și căutări, exprimată de voci ale vremurilor. Actorii Naționalului craiovean reușesc să recreeze atmosfera sonoră a unei întregi societăți, dând glas și relevanță unor teme care sunt și astăzi la fel de actuale. Amenințarea nucleară, anxietatea, religia, politica, dezastrele ecologice, sportul, educația, relațiile, discriminarea – toate stârnesc dezbateri în direct, replici neașteptate, chiar și amenințări. Totul e viu, adevărat și acum. Tehnologia s-a schimbat, dar oamenii au aceleași îndoieli și aceeași nevoie de a se face auziți, văzuți și acceptați.

Talentatul scenograf bulgar Nikola Toromanov reușește să transforme scena într-un spațiu în care vocile de la telefon sunt „palpabile”, în care cuvântul devine obiectul scenic în jurul căruia gravitează întregul spectacol. Iar muzica live a lui Eduard Gabia sporește încărcărtura poveștilor, a trăirilor prezentate de fiecare dintre ascultători.

Spectacole în regia lui Bobi Pricop puteți descoperi la București (Beginners, cel mai recent; O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții, UFO), dar și la Craiova (Autorul, Radio).

1 thought on “#NavetaCulturală – Craiova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.