Noapte albă pentru zile negre

Pe 5 iulie 2013, Crucea Roşie Română organizează în Parcul Lumea Copiilor „Noaptea Alba pentru Zile Negre”, o acţiune de conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa intervenţiei în caz de dezastre.

imagesCrucea Roşie este singura organizaţie abilitată prin lege pentru a interveni în cazul unui dezastru (catastrofă naturală, război etc) ca auxiliar pe lângă instituţiile statului, aceasta reprezentând totodată misiunea Mişcării Internaţionale de Cruce şi Semilună Roşie. Fondurile strânse de Crucea Roşie prin aceasta actiune vor face posibilă intervenţia şi asigurarea primului ajutor către populaţia din România în cazul unei catastrofe.

„Noaptea Alba pentru Zile Negre” face parte din Programul de Prevenire şi Intervenţie în caz de dezastre ce îşi propune să realizeze o simulare a unei tabere de dezastre reale. Tabăra va fi amplasată pe 5 iulie, în Parcul Lumea Copiilor din Sectorul 4, Bucureşti, loc în care Crucea Roşie invită toţi doritorii să experimenteze sentimentele pe care le trăiesc persoanele aflate în situaţii de dezastre.

„Ca citadini suntem obişnuiţi cu comfortul de zi cu zi, încât percepem realitatea doar prin prisma sa, iar o noapte sub cerul liber poate fi o încântare. Însă pentru victimele calamităţilor, nopţile petrecute sub cerul liber sunt tot ce le-a mai rămas. În cadrul „Noptii Albe pentru Zile Negre” vă invităm să descoperiţi o altă lume, una dură, cea a dezastrului şi a efectelor devastatoare pe care acesta îl lasă în urmă pentru a experimenta astfel o noapte din viaţa unui sinistrat”, declară Mihaela Geoană, Preşedinte al Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România.

Un dezastru poate schimba perspectiva asupra vieţii, iar ceea ce percepem ca fiind frumos sau plăcut în mod normal, în contextul unei calamităţi devine un coşmar. „Visul tău, coşmarul lor”, al celor care au fost loviţi de calamităţi, iar tot ce le-a rămas sunt nopţile sub cerul liber. Prin tabara de dezastre,

Crucea Rosie vă invită să trăiţi o altfel de realitate, una tristă şi dureroasă, cea a persoanelor sinistrate. Participanţii au ocazia de a se pune în rolul acestora şi de a experimenta o noapte în aer liber, asemenea victimelor dezastrelor naturale.

În intervalul 15.00-21.00, în tabăra Crucii Roşii vor avea loc demonstraţii de prim ajutor şi tehnici de pregatire si interventie in caz de calamitati, ateliere de educatie umanitara dar si ateliere de prim ajutor si creatie pentru copii. Doritorii pot vizita tabăra în cadrul tururilor organizate.

La sfârşitul acestor tururi, cei care doresc pot face donatii către victimele dezastrelor naturale din România.

 Participantii care s-au inscris pe pagina de Facebook a Crucii Rosii Romane vor ramane in tabara pentru a petrece Noaptea Alba pentru Zile Negre ca niste adevarati sinistrati: vor lua cina ca într-o adevărată tabără de dezastre, vor participa la ateliere şi proiecţii de filme şi vor dormi in corturi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *