Sunt clipe care ar trebui inghetate si pastrate cu grija! Acestea le traim destul de rar, dar au o putere foarte mare asupra starii noastre de spirit, ne fac sa zambim, sa fim fericiti, sa avem in ochi acea stralucire speciala si specifica bucuriei. Si nu sunt doar clipe ce tin de relatiile interumane, ci pot fi si strans legate de lucruri, locuri.

Astfel de clipe am trăit la descoperirea minunatului oraş Sibiu. Cât timp am hoinărit pe străzile acestuia doar am zâmbit. Este deosebit şi pare că transferă energie pozitivă tuturor vizitatorilor prin frumuseţea clădirilor sale amplasate pe străzi ce par desprinse din poveşti. Şi cu siguranţă aşa şi este, pe fiecare străduţă stă ascunsă o poveste scrisă sau nescrisă a oamenilor, a locuitorilor ce au reuşit să lase mărturii ale muncii şi bunului gust paşilor ce ajung acum să le străbată.

Oraşul Sibiu este unul îngrijit, bine organizat şi cu un puternic iz istoric. Construit asemeni unei cetăţi, păstrează în interiorul său clădirile vechi care par să urmărească fiecare trecător prin “ochii” deţinuţi de aproape fiecare la nivelul acoperişului. Aceste clădiri au frumuseţea şi dăinuirea lor în timp, chiar dacă nu au fost trecute toate prin filtrului noului, o parte din ele nefiind renovate. Nu strică deloc imaginea oraşului acest aspect pentru că şi acestea au fost păstrate destul de bine.

Am explorat acest oraş atât la pas, cât şi cu bicicleta. Şi m-am bucurat să descopăr respectul autorităţilor, cu siguranţă în parteneriat cu alte organizaţii, arătat bicicliştilor. Pe şosele sunt prezente pistele special amenajate, la fel şi în parc unde am descoperit (Parcul Sub Arini) chiar şi un traseu indicat bicicliştilor, lucru normal pentru un oraş ce îşi respectă locuitorii, vizitatorii, indiferent de modalitatea în care decid să se deplaseze. Ar fi minunat să existe acestea şi în alte oraşe, dar mai ales în Bucureşti. Din păcate nu se întâmplă acest lucru.

Sibiul este ridicat sus în top şi prin activităţile pe care le găzduieşte, locale, naţionale şi chiar internaţionale, cum ar fi Festivalul  ARTmania, Festivalul Internaţional de Teatru, Festivalul Internaţional de Jazz, Festivalul de Film Astra, Festivalul Egalităţii de Gen, Festivalul Naţional al Tradiţiilor etc. Îşi respectă şi demonstrează prin toate acestea faptul că meritul titlului de oraş cultural european este unul obţinut pe bună dreptate.

Nu cred că există persoană care să fi păşit în acest oraş pentru prima dată şi care să nu îşi promită că va mai veni aici şi în anii ce vor urma.

Eu una am simţit pentru 2 zile acea stare de încărcare a bateriilor şi de căpătare a unui sentiment de drag faţă de acest oraş minunat.

Related Posts

One thought on “Oraş minunat – Sibiu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: