Praf peste comorile Romaniei

[…]Ne-am multiplicat averile, dar ne-am redus valorile.
Vorbim prea mult, iubim prea rar si urâm prea des.
Am învatat cum sa ne câstigam existenta, dar nu cum sa
ne facem o viata,
Am adaugat ani vietii si nu viata anilor.[…]

Acestea sunt câteva versuri din Paradoxul zilelor noastre  a lui Octavian Paler( întreaga poezie merită analizată şi fiecare rând ar trebui tradus în cotidian) şi indică faptul că în prezent s-au pierdut multe dintre valorile ţării noastre sau poate au fost uitate. Un lucru este cert, în prezent nu prea mai sun cunoscute.

Valorile despre care vorbesc sunt talentele deţinute de oameni de-ai noştri, români ce ne pot face cunoscuţi peste mări şi ţări cu ale lor îndeletniciri. Avem nevoie de aceşti oameni, avem nevoie ca ceea ce fac ei să fie ştiut şi de alţii.

Matei Plesa din Cluj a decis să investească din timpul său pentru a pune în lumina reflectoarelor lumii meserii rare şi aproape uitate, peste care s-a aşternut praful, ceea ce este modern făcându-şi grăbit loc. Proiectul său cuprinde o serie de filme documentare despre tradiţii româneşti sau bresle pe cale de dispariţie. Ce este şi mai de apreciat este faptul că Matei nu cere bani pentru ceea ce face, ci doar îşi doreşte ca filmele să fie văzute de cât mai multe persoane.

Un exemplu de film documentar este cel realizat cu un lutier (fabricant de viori) – Markus Barbarosa care locuieşte în Cluj şi care este cotat ca fiind unul dintre cei mai importanţi din lume.

http://www.youtube.com/watch?v=UYFo5mKGu1w&feature=player_embedded

Proiectele de acest gen merită toată susţinerea, cu toate că în primul rând ar trebui să fie susţinute de Ministerul Culturii si Patrimoniului National, financiar.

Sau poate deocamdată trebuie să aşteptăm să apară mai multe persoane precum Matei Plesa care să îşi dorească să valorifice ce avem mai de preţ în ţară.

Despre Matei Plesa au scris Cristi Manafu, Cristina Bazavan, Bobby Voicu, Cristina Colotelo.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: