Riduri / Wrinkles / Arrugas (Anim’est 2012)

Luni seara, 8 octombrie, la Cinema Patria, a putut fi vizionat în cadrul Festivalului Anim’est, Filmul Riduri, de productie spaniola.

Acest film prezinta prietenia dintre Emilio şi Miguel, doi domni în vârstă închişi într-un azil de bătrâni. Sosit de curând, Emilio, cu o formă incipientă de Alzheimer, este ajutat de Miguel să nu ajungă pe acoperişul clădirii, un loc de temut. Cei doi pun la cale un plan nebunesc care le colorează existenţa plictisitoare, pentru că, deşi pentru unii viaţa este pe sfârşite, pentru ei de-abia începe.

Este un film de animaţie în regia lui Ignacio Ferreras, apărut în Spania în ianuarie 2012. A luat o serie de premii: Audience Award, Anima Brussels; Best European Production, Cartoon Movie; Best Feature, ITF Stuttgart.

Acest film descrie neputinţa şi puterea pe care o are boala asupra unui om trecut de o anumită vârstă. Poziţia socială, realizările anterioare sunt uitate şi în prim plan trece sumbra perioadă în care cel aflat în suferinţă nu îşi mai poate controla membrele, nu mai are aceeaşi putere de memorare, nu se mai poate descurca singur. Este de fapt realitatea tristă pe care o putem observa şi la cei în vârstă de pe lângă noi.

Acest film ar trebui văzut de orice persoană care are curajul să-şi abandoneze un membru din familie în spital, azil, casă de bătrâni, să fie un semnal de alarmă către aceştia. Un om are momentele sale de glorie sau de înfrângere, noi trebuie să-i fim în ambele situaţii alături.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: