Scrisoare după 14 ani trecuți fix

Dragă Bursucel,

Îți scriu această scrisoare din camera ta, cea în care ai decis în prima zi de clasa a noua că vei lua viața în piept. Ți-ai promis că vei sta în acea cameră singură (chiar dacă-ți era frică și de cel mai mic zgomot), că vei munci ore în șir, fără să fii deranjată în vreun fel, la viitorul tău. Și îți spun că vei face asta, fiind un copil foarte ambițios, zile și nopți vei sta închisă pentru a găsi rezolvare la diferite teme, pentru a parcurge toate operele autorilor care-ți devin dragi. Mai mult decât atât, îți scriu această scrisoare de la calculatorul pe care l-ai primit în dar atunci când ai reușit la liceu (vei afla după ani buni acest motiv) și de care ai avut grijă 13 ani (mare lucru pentru tine).

12039702_10207819344990651_3936591549369748185_nAș vrea să pot să mă întorc în timp, să vin lângă tine, să te iau de mână și să te conduc pe alte drumuri, mai bune, mai frumoase, dar știu că mi-e imposibil. Și chiar dacă ar fi posibil acest lucru știu că ar fi în zadar. Ești acel copil încăpățânat care, chiar dacă știe că i se indică cea mai ușoară cale, nu o va urma.

Aș vrea să-ți pot închide cărțile și să te trimit să te joci pe calculator sau să te distrezi, dar știu că și atunci când vei crește vei petrece mult timp cu autorii tăi îndrăgiți.

Aș vrea să știu că vezi în fiecare săptămână un film celebru, dar știu că mare fiind vei adormi și vei relua seri la rând partea văzută deja.

Aș vrea să-ți pot spune că ai nevoie de odihnă, că somnul este foarte important pentru un copil de 14 ani care face naveta zilnic și că nu este bine să mergi în fiecare zi cu o oră mai devreme la liceu doar pentru a le da temele colegilor lipsiți de pasiune pentru matematică. Dar știu că același lucru îl vei face în continuare pentru că așa ai fost tu învățată să ajuți și să nu vrei să primești nimic înapoi.

Aș vrea să pot să-ți spun că e bine să plângi dacă ți-e greu, dacă te doare ceva, dar știu că nici atunci când vei ajunge la 28 de ani nu o vei face și vei prefera ca toată lumea te știe că ești bine chiar dacă în interiorul tău stă totul să se prăbușească.

Aș vrea să-ți pot spune că este mare nevoie să ai o doză sporită de încredere în tine, să fii conștientă că tu poți face multe lucruri, dar știu că zi de zi vei spune că nu ești mulțumită de ceea ce faci, chiar dacă ți se repetă că totul este minunat.

Aș vrea să-ți pot spune că părinții te apreciază mult chiar dacă nu îți spun asta, dar nu ți-o vor spune de fapt nici când vei crește.

Aș vrea să-ți pot spune că ești prea exigentă cu tine și că de multe ori exagerezi, dar nici când îți vei da seama singură de aceste lucruri, peste ani, nu vei schimba nimic.

Aș vrea să te-nvăț multe lucruri, dar dacă le-ai ști n-aș mai fi eu cea de-acum și n-ar mai fi atâtea experiențe de împărtășit.

Așa că-ți spun atât, dragă copilă încăpățânată: fii serioasă, muncitoare, ascultătoare și ambițioasă. Vei fi bine! Vei trece prin multe experiențe mai mult sau mai puțin plăcute, dar în toate vor fi reflectate rezultatele deciziilor tale.

E ușor amuzant să trec prin filtrul minții anii care au trecut, dar, în același timp, destul de trist. Asta pentru că multe amintiri sunt legate de tata. Și uite așa am reușit să-ncep acest text de cel puțin 10 ori, dar am reușit să-l și termin pentru că subiectul este altul de fapt, programul ”Vreau în clasa a noua”. Pizza Hut și KFC, pentru al optulea an consecutiv, sprijină acest program al World Vision  printr-o campanie de strângere de fonduri desfășurată în toate restaurantele din țară. Campania are ca scop susținerea a cel puțin 75 de copii cu posibilități financiare limitate, din zonele rurale ale României, pentru a-și continua studiile la liceu.

Între 1 și 31 octombrie, oricine poate dona in urnele special amenajate din restaurantele KFC, Pizza Hut și Pizza Hut Delivery, indiferent de suma donata si fara a fi nevoit sa cumpere ceva.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: