Subcarpați sună bine oriunde

Acum vreun an, într-o dimineață mohorâtă de primăvară, am auzit în trecere răsunând dintr-o curte o piesă despre București. Nu era una lentă, ci una care schimba aspectul zilei, era ceva spre folclor, dar nu tocmai folclor, era hip-hop, dar nu hip-hop pur, era altceva. Am încercat să rețin măcar un vers-două și acasă am aflat, ascultasem Lăutar de București.

Auzisem de Subcarpați, dar nu-i ascultasem și se pare că recomandarea din cartier mi-a prins bine, venind la momentul potrivit. Primul lucru a fost să-i cercetez pe youtube, apoi pe torenți. Dar spre surprinderea mea, în mod plăcut, piesele lor erau și încă mai sunt la liber-download pe site-ul lor. Asta e cu chapeau-bas. Băieții fac treabă bună și-și atrag respectul prin asta fără costurile alea mari la albume.

Prima dată i-am auzit live la Street Delivery, în iulie anul trecut. A fost interesant, însă cel mai plăcut moment a fost la Fân Fest 2012, la Roșia Montană. Au fost minunați acolo: încadrare în spațiu, fluierul lui Bean a mers ca uns în plină natură, acordurile din folclor parcă au vrăjit publicul.

1383748_10202182258187004_1611196784_nE foarte interesant de observat cum această trupă a cucerit publicul îmbinând modernul cu nuanțe de folclor, mai ales că tinerii din ziua de astăzi sunt foarte pretențioși și resping aceste influențe. Dar Subcarpați sună bine, atât pe o stradă sau pe  platoul din Roșia, cât și într-un spațiu închis (ultima experiență alături de ei fiind la Guerrilive Radio Session cu Bogdan Serban, deschidere de sezon în Energiea).

La Guerrilive Radio Session băieții au venit într-o nouă formulă, alături de un toboșar și au prezentat și piese de pe noul album (”Piele de găină”) ce va fi să apară abia prin iunie 2014.

E mult până atunci, publicul vrea mai repede noi piese de la ei. Dar cu toate acestea, se aud bine pe repeat și vechile piese.

Pe noul album va fi inclusă și piesa Rege pe deal, lansată la sfârșitul lunii august, în colaborare cu Argatu și „este despre acel moment în care nu mai rentează să mai locuiești la oraș, ci, pur și simplu, îți dai seama că e mult mai bine să te muți la țară” – Bean.

P.S.1: Subcarpați este un manifest cultural contemporan și înseamnă BEAN, VALI UMBRĂ, DJ POWER PE VINIL & VJ ANDRI. Trupa s-a format în 2010, odată cu lansarea primului album, ce poartă același nume: SUBCARPAȚI

P.S.2: Guerrilive Radio Session a început în urmă cu 3 ani, în formă electrică, în studiourile Radio Guerrilla, emisiunea mutându-și stabilimentul, în această primăvară, în pub-ul Energiea, unde, timp de un sezon, fanii trupelor și ai emisiunii au putut asculta/vedea live o serie de concerte acustice.

Guerrilive Radio Session a revenit la forma care a consacrat emisiunea – electrică și continuă tot în Energiea.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: