Ziua Europeană fără Mașini – 22 septembrie

Această zi este marcată, din 1999, în tot mai multe orașe de pe continentul european, fiind o inițiativă a Comisiei Europene, susținută de Uniunea Europeană. În ultimii ani, a câștigat teren și în alte părți ale lumii, în orașe precum Seul, Tokyo, Montreal.

12048659_10207776695244434_1998349406_n

Ziua europeană fără mașini este precedată de evenimentul amplu denumit “Săptămâna Europeană a Mobilității”, care se marchează din 2002.

Pe parcursul unei săptămâni, au fost organizate evenimente pentru promovarea mijloacelor de transport nepoluante. Campania din 2015 desfășurată sub motto-ul “Alege, Schimbă, Combină”, a pus accentul în mod deosebit pe “multimodalitate”, care permite cetățenilor să aleagă, să modifice și să combine modalitățile de transport, potrivit www.mobilityweek.eu. Acțiunile se încheie astăzi, cu celebrarea Zilei europene fără mașini cunoscută, în prezent, și ca Ziua mondială fără mașini sau Ziua fără mașini, datorită extinderii la nivel mondial.

În întreaga Uniune Europeană, au fost organizate evenimente tematice în peste 2.000 de orașe (27 de orași în România), cu rolul de a încuraja găsirea unor soluții inovatoare la problemele actuale de mobilitate urbană, care să contribuie în același timp la atingerea obiectivelor UE în materie de reducere a emisiilor cu efect de seră și combaterea schimbărilor climatice

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: