Ziua universala a drepturilor copiilor, 20 noiembrie

Ziua de 20 noiembrie 1989 este una deosebit de importanta pentru copiii din lumea intreaga. In aceasta zi s-a adoptat Conventia ONU cu privire la drepturile copilului. Romania a ratificat Conventia pe 28 septembrie 1990, prin Legea nr. 18/1990 si s-a inspirat din aceasta, atunci cind a elaborat Legea privind protectia si promovarea drepturilor copilului.

   Declaraţia Drepturilor Copilului

  Conventia cu privire la drepturile copilului

Aceste două instrumente legale internaţionale, şi în special Convenţia cu privire la drepturile copilului, care are caracter obligatoriu, aduc în atenţia statelor lumii, a autorităţilor centrale şi locale, precum şi a membrilor societăţii civile şi a persoanelor individuale, Copilul, ca persoană care trebuie să se bucure de drepturile şi libertăţile recunoscute tuturor fiinţelor umane, dar şi de drepturi şi libertăţi speciale, justificate de vulnerabilitatea şi particularităţile vârstei lor.

Convenţia cu privire la drepturile copilului, adoptată la 20 noiembrie 1989, a devenit rapid cel mai ratificat instrument internaţional, fiind adoptată de cvasi-unanimitatea statelor lumii.

Ca şi celelalte state semnatare, România s-a angajat, prin ratificarea Convenţiei, la 28 septembrie 1990, să pună în practică toate prevederile sale, adoptând legislaţia necesară, făcând cunoscute drepturile copilului şi militând pentru schimbarea mentalităţilor care îngreunează exercitarea efectivă a acestora.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: